ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Ο Χρήστος Ελευθεριάδης από τη Θεσσαλονίκη ειδικεύεται στις συγκολλήσεις μετάλλων συνεχίζοντας την πολυετή οικογενειακή παράδοση που «κρατάει» από τις αρχές του 20ου αιώνα. Εργάζεται πιστός στις αρχές που πρέπει να έχει ένας καλός τεχνίτης οποιασδήποτε ειδικότητας, δηλαδή την επαγγελματική ευσυνειδησία, την εντιμότητα, τη συνέπεια και την ειλικρίνεια, και οποίες –κατά κάποιον τρόπο- μεταβιβάζονται από τους παλαιότερους στους νεότερους.

Ο παππούς Χρήστος Ελευθεριάδης γεννήθηκε στον Πόντο στην Ριζούντα –σημερινό Ρίζε- το 1898. Μαθαίνει τη χαλκουργική τέχνη και σε ηλικία 16 ετών ανοίγει δικό του εργαστήριο στη Ριζούντα. Η συγκόλληση είναι μέρος της δουλειάς του. Συγκολλά τον πάτο του καζανιού με το πλευρό, με μπρουντζοκόλληση φτιαγμένη από σκόνη μπρούντζου και βόρακα, με τη βοήθεια της φωτιάς του καμινιού.

Το 1922 εγκαθίσταται ως χαλκουργός στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Μεταβιβάζει την τέχνη του στα παιδιά του Δημήτριο, Ηλία και Βασίλειο. Ο Βασίλειος ταξιδεύει ως ραδιοτηλεγραφητής την δεκαετία του 1960 και για μήνες στο τέλος της δεκαετίας εργάζεται στα ναυπηγεία της Tod Shipyard στη Νέα Ορλεάνη Μισισίπη επί τετράμηνο, ειδικευόμενος ταυτόχρονα στις σύγχρονες μεθόδους συγκόλλησης με ARGON.

Το 1970 επιστρέφει στο χαλκουργείο της Οδού Λαγκαδά 45 όπου και εφαρμόζει τη σύγχρονη μέθοδο συγκόλλησης με ARGON. Ειδικευθείς στις συγκολλήσεις χαλκού, αλουμινίου, ανοξείδωτου, μαγνησίου, τιτανίου αποτελεί πρωτοπόρο στο είδος αυτό της συγκόλλησης σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα και μοναδικό γνώστη στη Θεσσαλονίκη.